Uit elkaar

Home/Uit elkaar

Samenwoners (geen geregistreerd partnerschap of huwelijk)

Het hoge woord is eruit, jullie gaan uit elkaar.

Wellicht hebben jullie deze stap samen gezet, maar het kan ook zijn dat een van jullie de knoop heeft doorgehakt. Feit blijft dat uit elkaar gaan pijnlijk is en dat er veel geregeld moet worden. Zowel op emotioneel, juridisch als financieel vlak.

Jullie gaan uit elkaar, maar waar te beginnen en hoe nu verder?

Ik help jullie de relatie goed af te sluiten en de zaken goed te regelen. Voor jullie zelf, maar ook voor jullie kinderen als jullie die hebben. Alleen op die manier kunnen jullie weer gelukkig worden en verder met jullie leven.

In het geval jullie kinderen hebben blijven jullie nog jullie hele leven aan elkaar verbonden door het ouderschap. Dat wil je zo goed mogelijk regelen.

Tot slot is het mijn doel om jullie weer op weg te helpen, zodat jullie ieder apart, weer verder kunnen met jullie leven.

Wat moeten jullie regelen?

Jullie zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap. Wellicht hebben jullie wel een samenlevingscontract of testament.

Allereerst staan we stil bij de reden waarom jullie uit elkaar gaan. Dit is belangrijk om de relatie goed af te sluiten en om te zorgen dat de afspraken in de toekomst worden nagekomen. Vooral als jullie samen kinderen hebben.

Ik inventariseer jullie wensen met betrekking tot jullie gezamenlijke woning, de verdeling van vermogen en inboedel, jullie financiële situatie, pensioenen, (levens)verzekeringen en de zorg en kosten van jullie kinderen.

Op basis van jullie wensen kijk ik wat haalbaar is en welke afspraken jullie willen maken. Die afspraken leg ik voor jullie vast in een vaststellingsovereenkomst.

Als jullie uit elkaar gaan dan zal het samenlevingscontract ontbonden moeten worden. Als jullie elkaar hebben genoemd in jullie testament dan zal dat testament moeten worden gewijzigd.

Hebben jullie kinderen? Dan is het belangrijk om goed na te denken over hoe jullie hen gaan vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Dat gesprek zullen zij zich hun hele leven blijven herinneren. Je kunt het dus maar 1 x goed doen! Ik kan jullie helpen dit gesprek goed voor te bereiden.

Daarnaast zullen jullie afspraken moeten maken over de opvoeding en toekomst van jullie kinderen. Bij wie gaan de kinderen wonen? Hoe zit het met school, verhuizing, kosten, alimentatie, vakantie etc? Ik bespreek alle belangrijke facetten met jullie en leg de afspraken die jullie maken vast in een ouderschapsplan.

 

“Kunnen we eigenlijk wel uit elkaar?”

Ik werk samen met een financieel adviseur die jullie kan helpen met fiscale en financiële vragen en de aangifte IB. Hij kan jullie financiële positie in kaart brengen en jullie adviseren over de mogelijkheden. Ook in het geval jullie ondernemers zijn.

Juridische documenten

 • Samenlevingscontract ontbinden
 • Testament wijzigen
 • Ouderschapsplan opstellen

Kinderen

 • Hoe gaan jullie het de kinderen vertellen?
 • Bij wie gaan de kinderen wonen?
 • Afspraken vastleggen in een ouderschapsplan;
 • Checken voor welke kindregelingen jullie in aanmerkingen komen.

Het is wettelijk verplicht om een ouderschapsplan om te stellen voor minderjarige kinderen. Dit is verplicht voor alle ouders, ongeacht of er sprake was van een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk.

Op de pagina ‘scheiden’ ga ik onder het kopje Kinderen dieper in op waar ik jullie als ouders mee kan helpen met betrekking tot jullie kinderen.

Praktische zaken

 • Hoe vertellen jullie het vrienden en familie?
 • Wat gebeurd er met de gezamenlijke woning en/of hypotheek?
 • Welke afspraken maken jullie over de verdeling van inboedel, vermogen, goederen, pensioen etc?
 • Bank, verzekeraar, pensioenfonds op de hoogte brengen van jullie relatiebreuk;
 • Vergeet in het jaar van jullie relatiebreuk niet samen de jaaraangifte te doen om fiscale naheffingen en problemen te voorkomen.

Willen jullie weten wat het zou kosten als ik jullie relatiebreuk zou verzorgen? Neem dan even persoonlijk contact met me op.  De kosten zijn namelijk afhankelijk van jullie specifieke situatie.

Of bekijk de folder voor meer informatie over mediation.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.